About

Constanza Brnčić Monsegur

http://www.constanzabrncic.net

https://www.facebook.com/constanza.brncic

https://www.instagram.com/constanza_brncic/

Contacto: constanzabrncic@gmail.com

CASTELLANO

Creadora en danza.

Desarrolla su particular mirada sobre el cuerpo y el hecho escénico desde hace más 30 años. Se forma en danza contemporánea, nueva danza y teatro en Nueva York y viajando por Europa con maestros como Lisa Nelson, Steve Paxton, Hisako Horikawa, David Zambrano, Lipi Hernández y Andrés Corchero. Licenciada en Filosofía, Máster en Pensamiento Contemporáneo por la UB, y doctora en Filosofía Contemporánea y Tradición Clásica, con la tesis dirigida por Josep Maria Esquirol, Expresión y alteridad en Merleau-Ponty.

En 2000 funda la Asociación Cultural La Sospechosa entidad con la que realiza y produce numerosos proyectos que tienen en común una investigación sobre la relación del cuerpo y el entorno, sobre la relación enseñar/aprender y que buscan poner la acción artística en contextos poco habituales para generar una reflexión crítica sobre el papel social del arte y en particular de las artes escénicas.

Sus ámbitos de acción son diversos: la creación y la dirección escénica, con piezas como Pieza sin mí (2020/23), Registres evanescents (2022/23),  What is the word, Si se diera un cuerpo al bullicio (dúo con el músico Nuno Rebelo), el Ejercicio de la fuerza y sus últimos trabajos Moving Objects y Registres Evanescents y el trabajo de intérprete, -bailando con compañías como Raravis / Andrés Corchero y Rosa Muñoz (1996-2009) o Malpelo (2002/2004).

Ha desarrollado un intenso trabajo en el ámbito de los proyectos colaborativos/comunitarios en diferentes contextos como hospitales, escuelas, prisiones y colectivos de no-bailarines. De ellos destaca el proyecto intergeneracional PI(È)CE de creación escénica, que se desarrolla en el barrio del Raval de Barcelona desde hace diez años, producido por el Teatro Tantarantana, con el que ha generado diecisiete proyectos escénicos entre los cuales Le llaman mar (Festival Grec 2016 / Teatro del CCCB), Oi Néoi (Festival Grec 2019 / Teatro del CCCB) y el proyecto europeo RAPPORT (2018-21) que recibe el apoyo de las becas Creative Europe de la Unión Europea.

En el ámbito pedagógico recibe el encargo desde Mercat de les Flors para participar como coreógrafa del proyecto Totsdansen, para jóvenes de toda Cataluña (2017-21) y es invitada al proyecto En Residencia del ICUB (2018/19).

Ha recibido numerosos encargos como directora escénica y coreógrafa como la dirección escénica y artística de la ópera participativa El Monstruo del Laberinto (2018) de Jonathan Dove, (encargo del Festival Grec de Barcelona para el Teatro Griego) o el concierto para niños y niñas Planeta Clarinet, encargo del Auditorio de Barcelona que se repone anualmente desde 2015.

Ha colaborado con músicos como Gabriel Brncic, Joan Saura, Agustí Fernández, Nuno Rebelo, Alfredo Costa Monteiro, Wade Matthews, Ferran Fages, Ramon Prats, Albert Cirera, Jordina Millà, Anna Subirana, Nuria Andorrà; con bailarines y coreógrafos como Andrés Corchero, Juan Carlos Lérida, Blanca Tolsà, Big Bouncers, Carme Torrent, Lisa Nelson, Pep Ramis, Maria Muñoz; con dramaturgos como Albert Tola y Victoria Szpunberg; con la arquitecta Sara Ojanguren y la artista polifacética Beatriz González Magadán entre otros.

Actualmente combina su tarea creativa con la docencia de Composición, Improvisación y técnicas del movimiento en el Conservatorio Superior de Danza de Barcelona / Instituto del Teatro) y ha sido directora de la especialidad en coreografía e interpretación al Conservatorio Superior de Danza (CSD / Instituto del Teatro (2018_2022), así como profesora invitada en la Escuela Superior de Arte Dramático (ESAD / Instituto del Teatro). Es profesora en el postgrado de Artes escénicas y acción social del Instituto del Teatro de Barcelona. Ha impartido cursos en el posgrado de Música Improvisada de la ESMUC (Escuela Superior de Música de Cataluña).

Ha publicado diversos artículos de reflexión en revistas com «El Estado Mental», «Pausa», «Estudis Escènics», «El blog del Grec», «SIGNA» de la UNED, y la publicación de las Jornadas «Pensar el cuerpo» organizadas por la UB y la Fundació Grifolls 2017.

Se puede acceder a los artículos en el reservori digital del Instiut del Teatre:  http://redit.institutdelteatre.cat/discover?rpp=10&etal=0&query=Constanza+Brncic&group_by=none&page=1

CATALÀ

Constanza Brnčić Monsegur

Ballarina i coreògrafa. Llicenciada en Filosofia per la Universitat de Barcelona. Màster en Pensament contemporani i tradició clàssica (UB). Doctora en Filosofia amb la tesi Expressió i alteritat en Merleau-Ponty  (UB), sota la direcció del filòsof Josep Maria Esquirol.

Actualment combina la seva tasca artística amb la docència de Composició i Improvisació al Conservatori Superior de Dansa (Institut del Teatre) i professora convidada a l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD / Institut del Teatre). Entre 2018 i 2022 ha format part de l’equip directiu com a cap d’especialitat en coreografia i interpretació al Conservatori Superior de Dansa (CSD / Institut del Teatre). Ha format part de les comissions de redacció del Nou Pla d’Estudis del CSD per l’adscripció a la universitat.

Estudia dansa i música a Barcelona (a Àrea, Escola de Dansa Rosita Mauri) i Nova York (Martha Graham School, Movement Research, La Mama etc.). Als 18 anys debuta professionalment a Nova York amb la companyia de dansa Pearl Lang Dance Co., dirigida per la mítica ballarina de la companyia de Martha Graham. Al tornar a Barcelona, als 21 anys comença a treballar amb Andrés Corchero, amb qui es forma professional i artísticament i amb qui mantindrà una llarga col·laboració (1996/2009). Entre 2003 i 2006 balla amb Malpelo. Durant aquests anys segueix investigant amb d’altres mestres, com els també ballarins de la companyia Mai Juku, Hisako Horikawa, Frank Van de Ven, Katerina Bakatsaki, Christine Quoiraud, així com prenent tallers amb Lisa Nelson, Steve Paxton, David Zambrano, Pep Ramis, Maria Muñoz, Katie Duck, Natsu Nakajima, Lipi Hernández… i comença a generar els seus propis treballs que entenen la dansa d’una forma molt àmplia.

 Al 2001 funda l’Associació Cultural La Sospechosa, entitat de la qual és productora i gestora i amb la qual dirigeix i promou diversos projectes que pensen el cos des d’àmbits diversos: la dansa, el teatre, les arts visuals, la pedagogia i la improvisació. L’Associació ha rebut el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, de l’ICUB, de l’Institut Català de les Dones, de l’IMEB i de la Fundació Obra Social “La Caixa”, per la realització dels seus projectes.

Com a creadora Constanza Brnčić guanya la beca KRTU a la Jove Creativitat del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (2002) i la subvenció per artistes visuals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (2003), pels projectes de creació en art i tecnologia pa ck i derribos respectivament, que es produeixen en residència a la Sala Metrònom de Barcelona i al CCCB, respectivament, i es desenvolupen entre 2002 i 2006. Guanyadora del premi a la millor peça de videodansa Blank e-Motive a la Mostra de Videodansa de la Generalitat de Catalunya 2003.

Entre 1998 i 2010 col·labora amb el col·lectiu IBA (Improvisadors de Barcelona Associats), tant com a ballarina, com part de l’equip de producció de tres de les edicions del Festival Improvisa, 2001/02/03 celebrades a l’Espai de Música i Dansa de la Generalitat de Catalunya.

 Col·labora habitualment amb artistes i creadors com Nuno Rebelo, Agustí Fernández, Joan Saura, Ferran Fages, Victòria Szpunberg, Carme Torrent, Beatriz González Magadán, Albert Tola, Sara Ojanguren, Matt Davis, Alfredo Costa-Monteiro, Ramón Prats, Andrés Corchero.

PROJECTES ESCÈNICS

Peça sense mi (2021/23) co-producció de Mercat de les Flors // Registres Evanescents (2022/23) co-producció Museu de la Música, L’Auditori, El Graner // Oi Néoi (2019) Co-producció Festival Grec 2019 // What is the Word (2014/17) Festival Grec 2017 // Las manos. Son dos (Barcelona/Berlin, 2008/17) // Li diuen mar (2016) co-producció Festival Grec 2016. // Si se diera un cuerpo al bullicio (2012/22) duet amb el músic Nuno Rebelo // La nit es mou (2014) producció Festival TNT Terrassa. // L’Exercici de la força (2012/14) co-producció Ateneu de Nou Barris. // Terpsícore (2013). Co-producció Teatre Monumental de Mataró, Estruch de Sabadell. // Poc pes (2011/2013). Videodansa. Realització: Jordi Teixidor. Duet amb el pianista Agustí Fernández. // Que travessa _la luz está redoblada por la noche (Barcelona–Argentina 2011). co-producció amb el Centro Rural de Arte d’Argentina i La Sospechosa // Dona embarassada amb full en blanc (Barcelona, 2010). Sala Beckett // Escrits des d’un racó (Barcelona 2007-2009). Treball videogràfic i textual entre el documental i la poesia, la reflexió i la creació sobre el procés del projecte Quant temps fa que som aquí? a l’Hospital de Bellvitge. Producció: La Sospechosa // De los márgenes, (Barcelona, 2004/2006) La Factoria d’Arts Escèniques Can Fabra, Barcelona (2004), al Centre de Creació ca L´Estruch, Sabadell (2005-06), i al Centre de Creació l’Animal a l’Esquena, Girona (2006). Versió de grup, per 15 participants, estrenada a l’Estruch de Sabadell en el marc del festival 30Nits. // Borges versus Borges (2005). Co-producció: l’Auditori de Barcelona. // Amortiguada, (Barcelona 2004). Co-producció d’Endansa (Espai de Música i Dansa de la Generalitat de Catalunya), Raravis/ Andrés Corchero-Rosa Muñoz i La Sospechosa, estrenada en el marc del Festival Dansa i Conflicte en el Teatre de Salt, Girona,  i a l’Espai de Música i Dansa de la Generalitat de Catalunya (2004). // La nieve invoca, (Barcelona, 2002/2003). Co-producció de La Fundació Rafael Tous, Sala Metrònom de Barcelona i Casa Encendida. // Blank e-motive (2003). Videodansa. Coreografia i interpretació de Constanza Brnčić, guanyadora de la Mostra Internacional de Videodansa de Barcelona (2003) en col·laboració amb Rosa Sánchez i Alan Bauman de Konic Theatre. // La trilogia del vent Los Brnčić, La casa del viento i Al viento de su paso (1998/2001) amb la música del compositor Gabriel Brnčić presentades a la Sala Beckett de Barcelona (2001), València, Madrid i Buenos Aires. // Manuelita, ¿dónde vas?, (1999/2000). Sala Conservas de Barcelona, Co-producció cicle Endansa-Festival Internacional de Sitges 2001, i  Espai de Música i Dansa de la Generalitat de Catalunya (2001-2002). // El fragmento de mi año i Morano-Calabria 1930 presentats en diverses sales alternatives de Barcelona (1996-98).

 

 

PROJECTES D’ARTS EN VIU I CONTEXTOS

RAPPORT / PI(È)CE (2019/22), Projecte Europeu de creació comunitària en partenaritat amb Acta (Bristol), Historiaberattana (Estocolm) i Teatr Grodski (Polònia). Amb el suport del programa de subvencions Creative Europe // PI(È)CE Projecte de creació escènica intergeneracional (2011/2022). Directora i coreògrafa i en estreta col·laboració amb el dramaturg Albert Tola, d’aquest projecte de creació de dansa/teatre amb adolescents i avis del Raval i Poble Sec, que es presenta anualment al Teatre Tantarantana.  // El Monstre al Laberint (2018). Direcció i producció de l’òpera participativa encàrrec de Festival Grec de Barcelona, presentada al Teatre Grec, Grec 2018. // Entra_Ser mirada (2009). Projecte de dansa per a 12 dones del barri de Can Vidalet a l’Hospitalet de Llobregat, presentat al Teatre del Centre Cultural La Bòbila. // Entra (2007/08). Peça creada en el barri de Can Vidalet, l´Hospitalet, Barcelona, amb Núria Izquierdo, pacient de l’Hospital de Bellvitge que va patir un ICTUS que la va portar a un llarg coma. Producció La Sospechosa. // Vailarbolar (2008/2009). Projecte de creació amb els nens i nenes hospitalitzats a la unitat de psiquiatria de l’Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona. Producció: La Sospechosa // ¿Quant temps fa que som aquí? (2006/2007). Projecte de creació en residència a l’Hospital de Bellvitge de Barcelona, durant un període de nou mesos. Projecte produït per l’Associació Sudansa de Barcelona, amb la Subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

 

PROJECTES PEDAGÒGICS

Mapadeball (2019/21). Mercat de les Flors i Xarxa Transversal // Totsdansen (2017/2019). Encàrrec de Mercat de les Flors i Xarxa Transversal // En Residència (2018/19). Programa de l’ICUB // TotDansa/ Versió Ciutat (2016). IMEB, Mercat de les Flors i els districtes de la ciutat de Barcelona // Trànsit 6.1. (2010/2017). Escola Municipal de Música centre de les Arts d’Hospitalet (EMMCAH). Projectes de creació amb Instituts i escoles de l’Hospitalet de Llobregat. // Planeta Clarinet (2016). Direcció escènica i coreografia de la producció 2016 del Servei Educatiu de l’Auditori de Barcelona. // PLIC!!! (2012/2013). Projecte de creació en dansa i música amb els nens i nenes de l’Escola Eduard Marquina, al barri de La Mina de Barcelona. Producció de La Sospechosa amb el suport de l’Obra Social “La Caixa”.

 

 DOCÈNCIA

-Des de 2016 és professora de composició, tècniques d’improvisació, tècniques del moviment, tutora de tallers i coordinadora dels treballs de final de carrera i dels tallers d’escenificació coreogràfica al Conservatori Superior de Dansa en l’especialitat de coreografia i interpretació i ha estat professora convidada a l’ESAD, en la especialitat d’interpretació.

-Professora al postgrau d’Arts escèniques i acció social de l’Institut del Teatre.

-Professora al postgrau d’improvisació de l’ESMUC (2020).

-Professora convidada pel Ministeri de Cultura de Perú, per facilitar la residència de creació al Valle Sagrado (2019).

-Professora de la Formació en moviment creatiu en la infància, avalada pel ministeri d’educació com a formació de postgrau i coordinada per l’Asociación de Profesionales de la Danza de Aragón. (2017/18)

-Professora d’Improvisació i Body Weather a l’estudi de la coreògrafa Olga Tragant, Tragantdansa (2009/2016).

-Entre 2000 i 2018 obre setmanalment els seus entrenaments i recerques a professionals de diversos àmbits artístics a l’Estruch de Sabadell i a La Visiva, Barcelona.

-Professora de la Universitat Autònoma de Bellaterra, a Terrassa, a la diplomatura de Teràpia Ocupacional impartint l’assignatura Arte y Juego en la Terapia Corporal (2007/2009).

-Professora a l’Escola d’Art Interdisciplinar Passatges, al Centre Cultural de la Mercè, Girona, Espanya. (2004/2006).

-Imparteix tallers de dramatúrgia i dansa a l’Obrador de la Beckett, i a la Caldera (Mudances Aula Pedagògica) Barcelona, junt amb Victòria Szpunberg. (2012/13)

-Imparteix cursos d’improvisació a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) (2008/2009).

-Professora convidada a la formació en Art Teràpia de l’Escola d’Expressió i Comunicació Carme Aymerich (2006/2014)

-Curs intensiu d’estiu a l’Escola d’Expressió i Comunicació Carme Aymerich (2008).

-Ha impartit cursos intensius a Barcelona (La Caldera, TragantDansa, L’Estruch, La Poderosa), Santiago de Compostela (Sala Galán), Lisboa (CEM), Girona (EMDC, Centre Cultural La Mercè, Associació La Perla).

-Ha estat convidada a Lima, Perú, en el marc del Festival Internacional de Danses Folklòriques, impartint tallers al Conjunto Nacional de Danzas Folclóricas de Perú, a la Escuela Superior de Danzas Folclóricasla Universidad Catòlica de Lima, Perú.

ARTICLES PUBLICATS

 

El ding dong: reflexiones sobre el acompañamiento artístico, publicació del Fòrum de Pedagogia realitzat a l’Institut del Teatre, novembre 2020.

“Moving Objects” (2018/19), Estudis Escènics núm. 44 (2019).

“Los coreógrafos invisibles” (2017) comunicació del Congrés Esbrina / IV Jornades Sobre la relació pedagògica a la universitat (UAB).

“Al viento de su paso”, conferència publicada per la Fundació Grifolls en el llibre que recull les intervencions al Seminari Pensar el cos, UB.

http://redit.institutdelteatre.cat/handle/20.500.11904/966

“A la sombra” (2017),  Revista digital “El blog del Grec” http://lameva.barcelona.cat/grec/es/blog/la-sombra

“PI(E)CE. Proyecto intergeneracional de creación escénica. Reflexiones sobre la relación entre palabra y cuerpo con institutos del barrio del Raval de Barcelona”, revista del XXVI Seminari del SELITEN@T (UNED), “Teatro y marginalismos por sexo, razo e ideología en los inicios del siglo XXI.”

“Ballar des d’un altre lloc” (2016) -Manifest pel DID 2016-

http://dansacat.org/actualitat/1/2785/

“¿Podemos bailar nuestro paisaje?” (2016)

https://www.elestadomental.com/diario/podemos-bailar-nuestro-paisaje

“Volver a las montañas” (2011)

http://www.nativa.cat/2011/01/volver-a-las-montanas/

“El qué es la materia que existe, el cómo, la mirada que baila” (2011)

http://www.nativa.cat/2011/04/el-que-es-la-materia-que-existe-el-como-la-mirada-que-baila/

“Miradas y cuerpos (algunos apuntes sobre danza e ideología)” (2006), en la Revista Pausa, núm. 25, pág.53, Edicions de l’Obrador de la Sala Beckett, Barcelona, 2006.

English

Choreographer, dancer and stage director. Graduate in Philosophy and Master degree in Contemporary Thought and Classical Tradition at University of Barcelona (UB), where she is currently engaged in the Phd program in Contemporary Philosophy, developing her research project on french philosopher Merleau-Ponty, under the tutorship of catalan philosopher Josep Maria Esquirol.

Currently, Constanza Brnčić is composition and improvisation teacher at the CSD (Dance Conservatory of Barcelona’s Theater Institute), and chief of Choreography Department. She is guest teacher at the ESAD (School of Dramatic Art of Barcelona’s Theater Institute). She has published articles on her work and other art related subjects in scientific and divulgation magazines.

In 2000 she starts La Sospechosa Cultural Association, developing projects that focus on the relations between body / environment, teaching / learning, and perceptional processes. All these projects seek to take artistic action into unusual contexts, in order to generate a critical reflection about art and in particular on performing arts. La Sospechosa has been suported by the Department of Culture of Catalonia Government, by the ICUB (Barcelona Arts Council) and Women Institute of Catalonia Government.

In 2002 Constanza Brnčić receives the KRTU scholarship from Catalonia Government and, in 2003, Catalonia Culture Department grants her a visual artists subvention to develop the projects PA CK and DERRIBOS (transdisciplinar research in body and technology). Both projects were in residency at Metrònom Conceptual Art Gallery (Barcelona) and at the Center of Contemporary Culture of Barcelona (CCCB). In 2003, her video-dance Blank-emotive wins the the best video-dance award at International Video-dance Festival of Barcelona.

Since 2009, she works as a choreographer and director of projects at the Municipal Music School and Centre of the Arts of Hospitalet de Llobregat (EMMCA). Together with playwright Albert Tola, she directs the project PI(È)CE (intergenerational creation project) since 2010, produced by Tantarantana Theater (Barcelona). In 2016 this project was presented at Center of Contemporary Culture of Barcelona (CCCB) in the context of Grec Festival of Barcelona. Participants of this project range from teenagers to elderly people, with different backgrounds, languajes and cultures, living in Raval, a central neighborhood of Barcelona. Together, they create a piece that seeks to reflect the rich, diverse, and sometimes problematic human landscape of the city.

Since 2009 she starts an ongoing collaboration with musician Nuno Rebelo, ranging from an improvisation duo to several dance and music performances. She has created several pieces in collaboration with artists like: Gabriel Brnčić (composer), Agustí Fernàndez (pianist), Victòria Szpunberg (dramatist and playwright), Carme Torrent (choreographer), Joan Saura (composer), Nuno Rebelo (composer), Albert Tola (dramatist and writer), Matt Davis (musician), Ferran Fages (musician)… Her last dance solo, What is the Word, based on Morton Feldman’s Triadic Memories, was premiered at Mercat de les Flors de Barcelona in the context of International Grec Festival 2017.

She has been comissioned by Grec Festival 2018 to direct an choreograph the participative opera Monster in the Maze, by Jonathan Dove, presented at Grec Theatre in Barcelona in the context of Grec Festival 2018, with the participation of 300 singers of different ages, de JONC (Young Orquestra of Catalonia), and Orfeó Català, directed by Simon Hasley. She has been comissioned by Mercat de les Flors to direct and choreograph the 2018 edition of Totsdansen Project, a project of dance that involves 960 teenagers from different highschool of Catalonia. She has been comissioned by Auditori of Barcelona, to direct and stage the concert for children Planeta Clarinet, that has been performed every year since 2014.

As a dancer she has worked with the company Raravis/Andrés Corchero and Rosa Muñoz (1996-2009) and with Malpelo dance company (2002-2005). She has been soloist dancer at The Magic Flute, by W.A. Mozart, choreography by Min Tanaka and stage direction by Piere Audi, at Salzburg Festival, 2008.